ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρεις βιομηχανικοί πολιτιστικοί χώροι του  Δήμου Αθηναίων συνεργάζονται και προσφέρουν κοινές εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 

Για περιορισμένο αριθμό συμμετοχών

 

Τι κοινό έχουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, ένα εργοστάσιο μεταξιού και ένα εργοστάσιο κατασκευής καπέλων; Με αφορμή τον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 23-25 Σεπτεμβρίου και έχει θέμα τη βιώσιμη πολιτιστική κληρονομιά, τρεις εμβληματικοί πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων με σημαντικό βιομηχανικό παρελθόν ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων και αποδεικνύουν ότι η συνέργεια μεταξύ πολιτιστικών φορέων είναι μοχλός βιωσιμότητας. 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περισσότερα από 120 χρόνια, η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που λειτούργησε ως εργοστάσιο μεταξιού ονοματίζοντας την περιοχή Μεταξουργείο καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» που φιλοξενείται στο παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, το Πιλοποιείο Πουλόπουλου ευρύτερα γνωστό ως Πιλ-Πουλ, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της βιομηχανικής κληρονομιάς, μέσα από μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου από τις 11.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα και την Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων που θα ανοίξουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν τους συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα, το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου θα αφήσει για λίγο το παλιό εργοστάσιο και θα «μεταφερθεί» στους δύο χώρους μέσα από φωτογραφίες, αρχειακό υλικό, αλλά και τη φυσική παρουσία των μουσειο-παιδαγωγών του για να δώσει «τα φώτα του» γύρω από την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε ένα εικαστικό εργαστήριο αφήγησης, σε ένα εργαστήριο κατασκευής και σε έναν ιστορικό περίπατο, ανακαλύπτοντας με δημιουργικό τρόπο την ιστορία των τριών μνημείων που συνέβαλαν στην εκβιομηχάνιση της χώρας και άλλαξαν την σύγχρονη ιστορία του τόπου. Θα ανακαλύψουν ακόμη την μετεξέλιξη των τριών χώρων σε ζωντανούς πολιτιστικούς οργανισμούς, ανοιχτούς στο κοινό και σε απόλυτη σύνδεση με την πόλη της Αθήνας.

Η περιπέτεια ξεκινά!

 

Οι δράσεις αναλυτικά: 

 

Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων (σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου)

 

Η Αλεπού που έγινε... καπελού!

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά 4-7 ετών

Τι κοινό έχουν το μετάξι, το φως και τα καπέλα; Η ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» υποδέχεται την ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και, με έμπνευση το πρώτο πιλοποιείο αλλά και το πρώτο εργοστάσιο ενέργειας στην Ελλάδα, προσφέρουν σε συνεργασία ένα διασκεδαστικό εικαστικό εργαστήριο αφήγησης για παιδιά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γελάσουν με τις περιπέτειες μιας αλεπούς που ήθελε να γίνει καπελού και φοβόταν πολύ το σκοτάδι! Στη συνέχεια, θα ανακαλύψουν τα διάφορα είδη καπέλων και θα έρθουν σε επαφή με πολλά και διαφορετικά υλικά (κάποια από αυτά θυμίζουν μετάξι!) ενώ θα δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο καπέλο!

*Η ιστορία βασίζεται στο παραμύθι «Η αλεπού η καπελού» της Τσορώνη Γεωργιάδη Γιολάντας, Εκδόσεις Σαββάλα.

Πληροφορίες

Ώρα έναρξης: 11.00

Διάρκεια: 60’

Χώρος διεξαγωγής: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ηρακλειδών 66Α & Θεσσαλονίκης, Θησείο

Κρατήσεις: 210-3452150 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 -14.00)

 

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

 

Ιστορίες βιωσιμότητας, χώροι πολιτισμού με... εργοστασιακό DNA

Πρώτος σταθμός: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Ιστορικός περίπατος για εφήβους και ενήλικες

Η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων διοργανώνει έναν συναρπαστικό ιστορικό περίπατο στην περιοχή, κατά τη διάρκεια του οποίου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν πλούσιο φωτογραφικό υλικό πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στον χρόνο, στο Μεταξουργείο του χθες και του σήμερα! Ενδιαφέρουσες ιστορίες θα ξεδιπλωθούν και θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των εφήβων και ενηλίκων που θα συμμετέχουν. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, θα γίνει αναφορά στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου στο Γκάζι και στο εργοστάσιο καπέλων Πιλ-Πουλ που σήμερα στεγάζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» αντίστοιχα. Τα δύο γειτονικά εργοστάσια θα «ταξιδέψουν» στο Μεταξουργείο μέσα από φωτογραφίες και πλούσιο αρχειακό υλικό. 

Πληροφορίες

Ώρα έναρξης: 11.00

Διάρκεια: 60’

Χώρος διεξαγωγής: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Β, Λεωνίδου & Μυλλέρου,   Μεταξουργείο)

Κρατήσεις: 210 5202420-1 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 -14.00)

 

Φτερά από μετάξι

Εικαστικό εργαστήρι για παιδιά 4-7 ετών

Τι σχέση έχει το κάρβουνο, το φωταέριο και η τέχνη; Τα φτερά μπορούν να γίνουν μέσο για ένα ταξίδι στο χρόνο; Μέσα από ένα εικαστικό εργαστήριο, οι μικροί συμμετέχοντες εξοικειώνονται με μικτές τεχνικές, πειραματίζονται με διαφορετικά υλικά και φτιάχνουν τα δικά τους φτερά! Με τα φτερά μας θα ταξιδέψουμε στον χρόνο και στην ιστορία τριών εργοστασίων που συνδέονται με την ιστορία της πόλης της Αθήνας.

Πληροφορίες

Ώρα έναρξης:11.00

Διάρκεια: 60’

Χώρος διεξαγωγής: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτίριο Β, Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Κρατήσεις: 210 5202420-1 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 -14.00)

 

 

Περισσότερα:

opanda.gr

cultureisathens.gr

Το ΒΜΦ πηγαίνει σινεμά! Στο πλαίσιο της προβολής της παιδικής ταινίας Λούκα (Luca), που θα γίνει την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στον θερινό κινηματογράφο ΑΒ στις 20.30, το μουσείο προσκαλεί τα παιδιά από 5 ετών σε ένα συναρπαστικό υπαίθριο εικαστικό εργαστήριο που θα προηγηθεί της ταινίας.

Κλειστά ή θερινά, τα σινεμά κρύβουν ιστορίες, χωράνε κόσμους ολόκληρους, μας συνεπαίρνουν σε φανταστικές περιπέτειες και μύθους. Αρκούν μερικές καρέκλες, βουτυρένια ποπ κoρν και μια οθόνη μεγάλη στα σκοτεινά! Με ανακυκλώσιμα υλικά, κατασκευάζουμε τον δικό μας κινηματογράφο, «σκηνογραφούμε» την αγαπημένη μας σκηνή και… σςςς, η ταινία ξεκινά!

Οι μικροί μας φίλοι θα απολαύσουν μία απίθανη καλοκαιρινή περιπέτεια, θα παίξουν δημιουργικά ενώ θα ανακύψουν και ένα από τα στοργικότερα σινεμά της Αθήνας!

Μια συναρπαστική ξενάγηση και μια ιδιαίτερη συναυλία στο παλιό εργοστάσιο που έδωσε φως στην Αθήνα για περισσότερα από 120 χρόνια

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών επισκέπτεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων τέταρτη συνεχόμενη χρονιά για μια ιδιαίτερη μουσική βραδιά με φόντο το παλιό εργοστάσιο φωταερίου. Την Τρίτη 31 Μαΐου, το δυναμικό σύνολο μουσικής δωματίου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα εμπνευσμένο από κοσμογονικές επαναστάσεις.

 Η δράση ξεκινά στις 20.00 με μια σύντομη ξενάγηση στους βιομηχανικούς χώρους από το έμπειρο προσωπικό του μουσείου ώστε ο επισκέπτης να ανακαλύψει την ιστορία του πρώτου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα που σήμερα αποτελεί ένα σπάνιο βιομηχανικό μνημείο και το μοναδικό στην Ευρώπη που διατηρεί in situ ακέραιο τον μηχανολογικό του εξοπλισμό. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τα βασικά στάδια παραγωγής του φωταερίου, την ιστορία της τεχνολογίας του 19ου αιώνα και τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες που συνδέθηκαν με το εργοστάσιο. Ακόμη, θα ακούσουν βιομηχανικούς ήχους, θα μυρίσουν μυρωδιές εργοστασίου και θα γνωρίσουν το εργοστάσιο μέσα από τον μαγικό κόσμο των αισθήσεων.Μετά την περιήγηση στους χώρους της Τεχνόπολης, ακολουθεί στις 20.30 μια συναρπαστική συναυλία από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην καρδιά του εργοστασίου, στους Παλαιούς Φούρνους. Τρεις χώρες, τέσσερις συνθέτες, πέντε μουσικοί. Αυτή είναι η πρώτη ύλη της συναυλίας «Επαναστάσεις» του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών. Το πρόγραμμα ξεκινά με το χαρακτηριστικό Κουιντέτο για ξύλινα πνευστά του Γάλλου ρομαντικού Πωλ Ταφανέλ. Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στην Ελλάδα με το «Ηπειρωτικό Χρονικό» του Τάκη Καλογερόπουλου, έργο βαθύτατα εμπνευσμένο από την παράδοση. Την Αμερική αντιπροσωπεύει το «Somewhere» από το μούζικαλ «West Side Story» του θρυλικού Λέοναρντ Μπέρσταϊν. Η βραδιά κλείνει με το «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» του Τζορτζ Γκέρσουιν που αφήνει στο κοινό μια νοσταλγική, τζαζ διάθεση.

 Ετοιμαστείτε για μια βραδιά που θα σας μείνει αξέχαστη! 

 

 Μία μέρα πριν το άνοιγμα των σχολείων, ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να περάσουν δημιουργικό χρόνο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του δήμου μέσα από ψυχαγωγικές εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή. Οι αγαπημένες «Κυριακές στην Αθήνα» επιστρέφουν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου με θέμα «Πάνω απ’ όλα το βιβλίο!» τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη δράση της φθινοπωρινής σεζόν καλεί τους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο του βιβλίου μέσα από διασκεδαστικές και πρωτότυπες δραστηριότητες δημιουργικής μάθησης. Οι μικροί μας φίλοι θα βουτήξουν στο συναρπαστικό σύμπαν των βιβλίων, θα ταξιδέψουν σ’ ολόκληρο τον κόσμο μέσα από τις σελίδες τους, θα ψαχουλέψουν μυστικά αρχεία και θα δημιουργήσουν τους δικούς τους ήρωες και τις δικές τους μοναδικές ιστορίες!

Στη δράση της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα, Κεντρική Βιβλιοθήκη, Παιδική Βιβλιοθήκη, Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος». H συμμετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση θέσης ανά χώρο ενδιαφέροντος.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

 

Αναζητώντας τα κλεμμένα αρχεία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 7 ετών 

Προσοχή! Κάποιος προσπάθησε να κλέψει μυστικά έγγραφα του παλιού εργοστασίου φωταερίου, του πρώτου εργοστασίου ενέργειας σ’ ολόκληρη την Ελλάδα! Ο φύλακας όμως τον σταμάτησε μα, στην προσπάθειά του να γλιτώσει ο κλέφτης, σκόρπισε τα μυστικά έγγραφα σ’ ολόκληρο το εργοστάσιο... Θα καταφέρεις να τα βρεις και να τα τοποθετήσεις και πάλι στη θέση τους; Με οδηγό έναν χάρτη και άλλα εργαλεία εξερεύνησης, γίνε ντεντέκτιβ και ετοιμάσου να ανακαλύψεις τα πιο σπάνια έγγραφα του παλιού εργοστασίου! 

Ώρες: 11:00 & 12:00
Διάρκεια: 60’
Σημείο συνάντησης: Κεντρική Καμινάδα 

 

Φτιάξε το δικό σου ήρωα κόμικς

Εικαστικό εργαστήριο για παιδιά από 3 ετών

Κάτι παράξενο συμβαίνει στην πόλη της Αθήνας! Το εργοστάσιο φωταερίου σταμάτησε να λειτουργεί και η πόλη βυθίστηκε στο σκοτάδι! Μόνο ένας πραγματικός ήρωας μπορεί να δώσει το φως πίσω στους ανθρώπους! Τι λες, μπορείς να τον επινοήσεις και να φτιάξεις την μοναδική ιστορία διάσωσης; 

Ώρες: 11:00 & 12:00
Διάρκεια: 60’
Σημείο συνάντησης: προαύλιος χώρος Skywalk 

 

 

Πληροφορίες 
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων 
Πειραιώς 100, Γκάζι, 11854 

Απαραίτητη η κράτηση: 2130109325 (Δε-Πα, 11:00-16:00) 

 

Κεντρική Βιβλιοθήκη

Καλώς ήρθατε στον Ζοφερό Οίκο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά άνω των 12 ετών 

Η Βιβλιοθήκη, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και τα έργα του Charles Dickens, μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο φιλαναγνωστικό escape room και όλοι μαζί ανακαλύπτουν τις ιστορίες του σπουδαίου συγγραφέα.

Ώρα: 11:00
Διάρκεια: 70’ 

Πληροφορίες 

Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης, 10440 

Απαραίτητη η κράτηση: 2108846021 (Δε-Πα, 10:00-14:00)

 

Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 

Σχολικά βιβλία μιας άλλης εποχής! 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 10 ετών

Πώς ήταν άραγε τα σχολικά βιβλία το 1917 ή το 1928; Τι διδάσκονταν οι μαθητές του Γυμνασίου στο μάθημα της ελληνικής ιστορίας το 1917; Τι μάθαιναν στο μάθημα της Κοσμογραφίας το 1923; Περιμένουμε παιδιά και γονείς να δουν από κοντά παλιά σχολικά βιβλία και να κάνουμε ένα ταξίδι στην εκπαίδευση από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου μέχρι σήμερα. 

 Ώρα: 10:30
Διάρκεια: 60’

Πληροφορίες
Βασιλίσσης Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, 11521
Απαραίτητη η κράτηση: 2107232604 (Δε-Πα, 11:00-14:00)

 

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»

Ο γύρος του κόσμου σε 80... λεπτά

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-10 ετών 

Και το ταξίδι αρχίζει... Λονδίνο-Παρίσι-Πρίντεζι-Σουεζ ή… μήπως να κάνουμε μια στάση στην Ακρόπολη των Αθηνών και να επισκεφθώ την καλή μου φίλη Αγγελική Χατζημιχάλη, αναρωτιέται ο Φιλέας Φογκ; Άλλωστε «Ήταν ένας άνθρωπος που θα πρέπει να είχε ταξιδέψει παντού - τουλάχιστον νοερά». Με αφορμή το βιβλίο του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», θα γίνουμε συνταξιδιώτες για 80 ολόκληρα λεπτά «ακριβώς»! 

Ώρα:10:30 

Διάρκεια: 80’ 

Πληροφορίες
Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 10558 

Απαραίτητη η κράτηση: 2103243987 (Δε-Πα, 10:00-15:00)

 

Παιδική Βιβλιοθήκη

Μια Κυριακή αφιερωμένη στο βιβλίο! 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 5 ετών

Θα ανακαλύψουμε την Παιδική Βιβλιοθήκη μέσα από τις ιστορίες των βιβλίων από τη συλλογή της. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα μας δώσει έμπνευση και γνώση για τον μαγικό κόσμο των βιβλίων! 

Ώρα: 11:00
Διάρκεια: 70’ 

Πληροφορίες 

Δομοκού 2, Στ. Λαρίσης, 10440 

Απαραίτητη η κράτηση: 2108846011, (Δε-Πα, 11:00-16:00) 

 

Ψηφιακό Μουσεία Ακαδημίας Πλάτωνα

Οι Μύθοι του Πλάτωνα 

Αφήγηση μύθων από την Πολιτεία του Πλάτωνα για παιδιά 6-12 ετών 

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν μέσα από τους μύθους του Πλάτωνα στη φιλοσοφική σκέψη. Ο κάθε μύθος στο τέλος του αφήνει εμάς να συνεχίσουμε τη διερεύνηση που έμεινε ανοιχτή. Ποιο λοιπόν θα είναι το τέλος που θα διαλέξουν οι μικροί μας φίλοι για τον κάθε μύθο;

Ώρα 11:00
Διάρκεια: 60΄ 

Πληροφορίες 
Μοναστηρίου και Κρέοντος, Αθήνα, 10442 

Απαραίτητη η κράτηση: 2105142138 (Δε-Πα, 10:00-14:00) 

 

Επόμενες «Κυριακές στην Αθήνα»: 16 Οκτωβρίου «Περισσότερο αλάτι… στο μουσείο!», 6 Νοεμβρίου «Όλοι μοναδικοί… όλοι ίσοι»

*Οι «Κυριακές στην Αθήνα» εντάσσονται στο τριετές σχέδιο του Δήμου Αθηναίων «Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα» που έχει στόχο την αναβάθμιση, ενοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της πρωτεύουσας αλλά και την έμπρακτη στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

 

Περισσότερες πληροφορίες:
cultureisathens.gr
gasmuseum.gr
opanda.gr

 

Το καλοκαίρι πλησιάζει και θέλουμε ολοένα και περισσότερο να παίξουμε στην… αυλή του εργοστασίου! Αεριοφυλάκια, παιδικές χαρές και κτίρια του παλιού εργοστασίου φωταερίουγίνονται έμπνευση για το πιο διασκεδαστικό εικαστικό εργαστήρι που έρχεται την Κυριακή 29 Μαΐου για τους μικρούς μας φίλους (από 3 ετών). Ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά θα γίνουν συστατικά του πιο ακροβατικού γλυπτού… Εσύ, πόσο ψηλά μπορείς να «σκαρφαλώσεις»;

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους της Τεχνόπολης και, συγκεκριμένα, μπροστά από το Skywalk.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι του Δήμου Αθηναίων προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε απίθανες δράσεις!


Ελεύθερη συμμετοχή – Με κράτηση θέσης

Η αγαπημένη δράση «Κυριακές στην Αθήνα» επιστρέφει τον Μάιο στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων για να γιορτάσει Διεθνή Ημέρα Μουσείων (ΔΗΜ) που κάθε χρόνο τιμάται στις 18 Μαΐου. Την Κυριακή 22 Μαΐου τα μουσεία γιορτάζουν και προσκαλούν τις οικογένειες με παιδιά σε μια σειρά από συναρπαστικές δράσεις δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή στους χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.

Η δύναμη των μουσείων

Τα μουσεία μπορούν να μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Έτσι, το θέμα που επέλεξε φέτος το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) είναι «Η Δύναμη των Μουσείων», σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οχτώ χώροι που θα ανοίξουν τις πόρτες τους την Κυριακή 22 Μαΐου έχουν σχεδιάσει τις δράσεις τους με έμπνευση το θέμα της φετινής ΔΗΜ κι έτσι οι συμμετέχοντες καλούνται να λάβουν μέρος σε απίθανα εκπαιδευτικά προγράμματα, ευφάνταστα εικαστικά εργαστήρια και πρωτότυπα δημιουργικά παιχνίδια, ανακαλύπτοντας τις συλλογές των μουσείων με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο. Οι μικροί μας φίλοι εκφράζονται ελευθέρα, δημιουργούν, παίζουν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τη δύναμη των μουσείων!

Την Κυριακή 22 Μαΐου συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κεντρική Βιβλιοθήκη, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πινακοθήκη (Μεταξουργείο), Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνα.

Για τη συμμετοχή στις δράσεις είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ανά χώρο ενδιαφέροντος.

 

Μπορείς να αποτυπώσεις στο χαρτί τον ήχο μιας ατμομηχανής; Πώς εκφράζεται με το σώμα μια έντονη γραμμή στο χαρτί; To Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου προσκαλεί τους εφήβους 11-13 ετών να συμμετάσχουν σε ένα ευφάνταστο εικαστικό εργαστήριο που συνδυάζει τη ζωγραφική με τον χορό, δύο κόσμους που συνομιλούν και έχουν να μάθουν πολλά ο ένας από τον άλλο! Το εργαστήριο «Κυματιστές τροχιές με χρωματιστά παστέλ» από την ομάδα «100 Περιστροφές» έρχεται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί σε δύο συναντήσεις.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, τα παραδοσιακά παιχνίδια που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε αλλάζουν μορφή και έτσι οι σκυταλοδρομίες γίνονται… πινελοδρομίες, η ζωγραφική προκύπτει μέσα από την κίνηση του σώματος και ο χορός μέσα από τα εικαστικά! Αφήνοντας ελεύθερη τη φαντασία τους, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τα όρια των εκφραστικών τους δυνατοτήτων και θα αντιληφθούν καλύτερα τον χώρο, τον χρόνο και την αίσθηση του σώματός τους σε σχέση με το περιβάλλον. Ήχοι, ιστορίες και εικόνες από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου θα εξάψουν την φαντασία τους ακόμα περισσότερο και θα τους εμπνεύσουν ώστε να δημιουργήσουν… από την κορυφή ως τα νύχια!

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στους εξωτερικούς χώρους της Τεχνόπολης και συγκεκριμένα στον προαύλιο χώρο του Νέου Υδαταερίου, μπροστά από το Skywalk. Είστε έτοιμοι;

Εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτότυπα εργαστήρια και δημιουργικά παιχνίδια για παιδιά 6-11 ετών

4 θεματικές εβδομάδες | 16 Ιουνίου – 15 Ιουλίου 2022

Το πιο αγαπημένο summer camp της πόλης έρχεται για 9η συνεχόμενη χρονιά στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να προσφέρει στα παιδιά 6-11 ετών ένα συναρπαστικό καλοκαίρι στην καρδιά της πόλης. Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με το εργαστήριο παραστατικών τεχνών Artfygio και την ομάδα θεάτρου Ανεμόμυλοι, έχουν σχεδιάσει ένα πλούσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργικής μάθησης που υπόσχεται μία δροσερή εμπειρία γνώσης, παιχνιδιού, φαντασίας και ατέλειωτης διασκέδασης!

Το φετινό “Summer Camp στην Τεχνόπολη” μεγαλώνει κατά μία εβδομάδα και έρχεται πιο ανανεωμένο από ποτέ, με νέες συνεργασίες, ολοκαίνουρια προγράμματα, εξορμήσεις στην πόλη και άφθονο παιχνίδι! Το πρόγραμμα ξεκινά αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων κι έτσι την Πέμπτη 16 και την Παρασκευή 17 Ιουνίου οι μικροί μας φίλοι δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη για να πάρουν μία πρώτη γεύση και να μπουν σε καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Από τη Δευτέρα 20 Ιουνίου έως την Παρασκευή 15 Ιουλίου, ακολουθούν τέσσερις συναρπαστικές εβδομάδες (πενθήμερα), γεμάτες πρωτότυπες δράσεις που ξεκινούν στις 08.00 το πρωί και ολοκληρώνονται στις 16.00 το απόγευμα.

Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν τις τέχνες μέσα από απίθανες δράσεις

στα μουσεία και τους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων

Κυριακή 17 Απριλίου: Τέχνες παντού!

Ελεύθερη συμμετοχή – Με κράτηση θέσης

Στο πλαίσιο της δράσης για οικογένειες και παιδιά «Κυριακές στην Αθήνα» που εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο, ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί και πάλι μικρούς και μεγάλους σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους την Κυριακή 17 Απριλίου 2022 για να ανακαλύψουν αυτή τη φορά τις τέχνες, μέσα από ψυχαγωγικές δραστηριότητες δημιουργικής μάθησης, με ελεύθερη συμμετοχή.

Η δεύτερη «Κυριακή στην Αθήνα» έρχεται με θέμα «Τέχνες παντού!» για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης που τιμάται στις 15 Απριλίου. Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις χώρους του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) καθώς και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης.

Οι μικροί μας φίλοι από 3 ετών θα ζωγραφίσουν και θα κάνουν κατασκευές, θα γνωρίσουν το graffiti και τον χορό, θα εκφραστούν ελεύθερα και έρθουν σε επαφή με τη χαρά της δημιουργίας, μέσα από μια σειρά από εργαστήρια κίνησης και εικαστικής δημιουργίας αλλά και ευφάνταστα εκπαιδευτικά προγράμματα που θα συναρπάσουν!

H συμμετοχή στις δράσεις είναι ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση θέσης ανά χώρο ενδιαφέροντος. Στη δράση της Κυριακής 17 Απριλίου συμμετέχουν οι χώροι: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Κέντρο Τεχνών, Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

 

Τι ονειρευόταν ο Γάλλος επιχειρηματίας του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας; Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες; Αλήθεια, δούλευαν στο εργοστάσιο γυναίκες; Τι δουλειά είχε ένας γιατρός στο εργοστάσιο; Ποιο ήταν το καθιερωμένο δρομολόγιο ενός φανοκόρου;

Αν είστε από εκείνους που στα μουσεία χασμουριούνται κρυφά, αν στα μουσεία κοιτάτε περισσότερο το κινητό σας και λιγότερο τα εκθέματα ή αν απλώς θέλετε να ζήσετε μια εντελώς διαφορετική εμπειρία μέσα σε μουσείο, τότε η ευρηματική θεατρική ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου φτιάχτηκε για εσάς.

Μετά από την ιδιαίτερα επιτυχημένη και άκρως… γαλαξιακή δράση «Μια νύχτα στο Μουσείο» που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου σχεδίασε και διοργανώνει δύο ακόμη διαστημικές νύχτες, αυτή τη φορά προσαρμοσμένες σε δύο ηλικιακά κοινά, καθώς πολλά μυστήρια του σύμπαντος έμειναν άλυτα και αναμένουν τους μικρούς μας φίλους να τα διαλευκάνουν! 

Έτσι, την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Απριλίου 2022, μία σειρά από συναρπαστικές δραστηριότητες προσκαλούν οικογένειες με παιδιά 5-7 ετών και 8-11 ετών αντίστοιχα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου για να χαρίσουν διασκεδαστικές στιγμές σε μικρούς και μεγάλους μέσα στο βιομηχανικό μνημείο που έδωσε φως και ενέργεια στην Αθήνα για περίπου 130 χρόνια! 

Μικροί και μεγάλοι δίνουν ραντεβού στην Τεχνόπολη και ανακαλύπτουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από ευφάνταστες δράσεις!

Σαββατοκύριακο 12-13 & Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Για περιορισμένο αριθμό – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Η άνοιξη μπαίνει στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου με ένα συναρπαστικό πρόγραμμα δράσεων για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Νέες αλλά και αγαπημένες δράσεις προσκαλούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, μέσα από μια θεματική ξενάγηση στους μουσειακούς χώρους, μια νέα σειρά εργαστηρίων που συνδυάζουν τα εικαστικά με τον χορό αλλά και ένα ανοιξιάτικο εικαστικό με θέα… 360° στην Αθήνα!

Αλήθεια, ο Γαλαξίας έχει κάποια σχέση με το γάλα; Ποια αστέρια διακρίνουμε τη νύχτα με γυμνό μάτι; Ένας πύραυλος πόσο ψηλά μπορεί να εκτοξευθεί; Τι δουλειά έχει ένας κομήτης μέσα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου;

Ετοιμάσου για την πιο «γαλαξιακή» νυχτερινή εμπειρία στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων! Με έμπνευση τη μαγεία του σύμπαντος και τα μυστικά του γαλαξία, η ομάδα του μουσείου διοργανώνει το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022 «Μια Νύχτα στο Μουσείο», με συναρπαστικές δραστηριότητες για οικογένειες με παιδιά 7-11 ετών. Από τις 17.00 έως τις 22.00, μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν μία διασκεδαστική και άκρως… διαστημική εμπειρία μέσα στο βιομηχανικό μνημείο που έδωσε φως και ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από 130 χρόνια!

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει δύο νέες συναρπαστικές ξεναγήσεις που προσκαλούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ένα σπάνιο βιομηχανικό και αρχιτεκτονικό μνημείο που άφησε το αποτύπωμά του στη γειτονιά του Γκαζιού και σε ολόκληρη την πόλη.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, ο Γιάννης Στογιαννίδης, επίκουρος καθηγητής ιστορίας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, θα ρίξει "Φως… στις βιομηχανίες και τις βιομηχανικές συνοικίες" μέσα από μία ξενάγηση με θέμα τη βιομηχανική κληρονομιά και την κοινωνική ιστορία.

Με αφορμή το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας και την ιστορία της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν πώς επηρεάστηκαν οι γειτονιές και ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες σχετικές με τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες κατοίκησης και τον τρόπο που αντιδρούσε η κοινωνία της εποχής σε αυτά τα προβλήματα.

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σχεδιάζει δράσεις για παιδιά με αφορμή τις δύο περιοδικές εκθέσεις της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σχεδίασε και υλοποιεί συναρπαστικές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά με αφορμή τις δύο μεγάλες περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζει ο Δήμος Αθηναίων στην Τεχνόπολη από τις 18 Ιανουαρίου: την έκθεση-αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», σε επιμέλεια Νικόλαου Καλτσά, και την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ειδύλλια Οδός», σε σύλληψη και επιμέλεια Μαρίας Μαραγκού. Οι δράσεις έχουν στόχο να φέρουν τους μικρούς επισκέπτες σε επαφή αφενός με την προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη και αφετέρου με τις εικαστικές τέχνες και τα υλικά, μέσα από ευφάνταστο, δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο. Πιο αναλυτικά:

 

Και τον Νοέμβριο, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Γκάζι αφού η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου έχει σχεδιάσει για τις Κυριακές 14 και 21 Νοεμβρίου πρωτότυπες δραστηριότητες δημιουργικής μάθησης που θα λατρέψουν οι οικογένειες με παιδιά αλλά και οι ενήλικες επισκέπτες. Μικροί και μεγάλοι θα γνωρίσουν το παλιό εργοστάσιο που έδινε φως κι ενέργεια στην πρωτεύουσα για σχεδόν 130 χρόνια, μέσα από ένα ευφάνταστο διαδραστικό θεατρικό δρώμενο αλλά και ένα χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 14 Νοεμβρίου, ένας… γκαζιέρης θα περιμένει ενήλικες και παιδιά από 9 ετών στην καρδιά του εργοστασίου, στους Παλαιούς Φούρνους, για να τους αφηγηθεί τις ιστορίες του με μοναδικό τρόπο. Μέσα από το αγαπημένο δρώμενο «Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη», οι θεατές ταξιδεύουν μέσα στη χρονοκάψουλα και γίνονται κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Ο Χρήστος Χριστόπουλος, ηθοποιός-ερμηνευτής από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», μεταμορφώνεται σε εργάτη και παρουσιάζει, μέσα από τις δικές του βιωματικές εμπειρίες, την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη ζωή στη γειτονιά του Γκαζοχωρίου και όχι μόνο…

Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στο διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου.

Μία Κυριακή μετά, στις 21 Νοεμβρίου, οι μικροί μας φίλοι 3-6 ετών θα έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στα Χριστούγεννα μέσα από το αγαπημένο εικαστικό εργαστήρι «Στον Πύργο του Εργοστασίου» που έρχεται σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια του εργοστασίου με γιορτινή διάθεση αφού θα είναι… Christmas edition!

Τι χρώμα έχουν τα Χριστούγεννα στο παλιό εργοστάσιο; Πόσα φωτάκια χρειάζονται για να στολιστεί η πόλη; Η πιο αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων πλησιάζει και ήρθε η ώρα να στολίσουμε ολόκληρο το εργοστάσιο! Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, θα κατασκευάσουμε την πιο χριστουγεννιάτικη μακέτα, θα στολίσουμε με φώτα ολόκληρη την πόλη και, που ξέρεις, μπορεί και να χιονίσει!
Περισσότερες πληροφορίες: www.gasmuseum.gr

***Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται με προτεραιότητα την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, στις «Θεατρικές αφηγήσεις ενός γκαζιέρη», τα παιδιά από 4-11 ετών συμμετέχουν με self test 24 ωρών. Τα παιδιά 12+ και οι ενήλικες συμμετέχουν είτε με πιστοποιητικό νόσησης (6 μηνών), είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με βεβαίωση αρνητικού PCR test (72 ωρών) ή Rapid test (48 ωρών). Στον «Πύργο του Εργοστασίου», τα παιδιά από 4-11 ετών συμμετέχουν με self test 24 ωρών. Οι ενήλικες συνοδοί πρέπει να προσκομίσουν είτε πιστοποιητικό νόσησης (6 μηνών), είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Πληροφορίες
Θεατρικές αφηγήσεις από έναν γκαζιέρη
Για ενήλικες και παιδιά από 9 ετών
Πότε: Κυριακή 14 Νοεμβρίου, ώρες: 12:00 & 13:00
Πού: Παλαιοί Φούρνοι
Είσοδος: 1€

Στον Πύργο του Εργοστασίου
Για παιδιά 3-6 ετών
Πότε: Κυριακή 21 Νοεμβρίου, ώρες: 11:00 & 12:00
Πού: INNOVATHENS
Συμμετοχή: 5€

 

Στην Τεχνόπολη ανακάλυψε ακόμα…


-Tην πρωτότυπη αισθητηριακή διαδρομή του ΒΜΦ και γνώρισε την ιστορία του παλιού εργοστασίου μέσα τις αισθήσεις σου…
-Το Industrial Gas Museum Shop στο Νέο Υδαταέριο όπου θα βρεις έργα Ελλήνων σχεδιαστών, διακοσμητικά, πρωτότυπα δώρα, αναμνηστικά και εκδόσεις για μικρούς και μεγάλους.
-Το Technopolis Café στο Παλαιό Υδαταέριο όπου θα απολαύσεις εκλεκτό καφέ, χυμό ή ποτό αλλά κι ένα ελαφρύ σνακ ή ένα πλούσιο γεύμα από ένα δημιουργικά ανανεωμένο μενού.
-Την ανακαινισμένη, υπερσύγχρονη και απόλυτα ασφαλή παιδική χαρά της Τεχνόπολης για ατέλειωτο παιχνίδι δίπλα στο Technopolis Café.
-Το Gym Park που σε προσκαλεί να ανακαλύψεις τη συναρπαστική εμπειρία της άθλησης σε εξωτερικό χώρο.
-Το Skywalk, έναν υπερσύγχρονο χώρο παιχνιδιού και διάδρασης για παιδιά κάθε ηλικίας που υπόσχεται μια ξεχωριστή εμπειρία… στον αέρα!

 

Τι γυρεύουν οι νυχτερίδες στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου; Πώς βρέθηκαν οι κολοκύθες στους Παλαιούς Φούρνους; Μίλησε κανείς για κεράσματα και… φαντάσματα; Φέτος, ετοιμάσου για την πιο τρομακτική νυχτερινή εμπειρία στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων! Με έμπνευση το Halloween, η ομάδα του μουσείου διοργανώνει το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021 «Μία Νύχτα στο Μουσείο», με συναρπαστικές δραστηριότητες και πολλές εκπλήξεις για οικογένειες με παιδιά 7-11 ετών. Από τις 17.00 έως τις 22.00, μικροί και μεγάλοι θα ζήσουν μία διασκεδαστική και άκρως…spooky νύχτα μέσα στο βιομηχανικό μνημείο που έδωσε φως και ενέργεια στην πόλη της Αθήνας για περισσότερο από 130 χρόνια!

Μεταμφιέσου σε κάτι πολύ «τρομακτικό» κι έλα στο μουσείο. Εκεί, θα σε περιμένει ένα ξεχωριστό παιχνίδι μυστηρίου και γρίφων, το escape game Gas Mystery, που έρχεται σε μία… πιο Halloween εκδοχή για να προσφέρει μία απίθανη εμπειρία απόδρασης! Το παιχνίδι πραγματοποιείται με φυσικό σκηνικό ένα από τα πιο σύγχρονα κτίρια του εργοστασίου, το Νέο Υδαταέριο, και καλεί μικρούς και μεγάλους να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν μία ειδική ομάδα επιστημόνων και να εκπληρώσουν μία σημαντική αποστολή:να σώσουν την Αθήνα από μία μεγάλη οικολογική καταστροφή! Θα τα καταφέρουν πριν τους καταλάβουν οι εργάτες του εργοστασίου; Ο χρόνος μετρά αντίστροφα...

Έχει κι άλλο; Μα και βέβαια αφού ακολουθεί το πιο «σκοτεινό» κυνήγι θησαυρού στα λιγότερο φωτισμένα κτίρια του εργοστασίου, με εργαλεία έναν χάρτη, έναν φακό, ταχύτητα, παρατηρητικότητα και πολλή φαντασία! Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν γρίφους και κρυμμένες πληροφορίες και «ξεκλειδώνουν» τα μυστικά του παλιού εργοστάσιου μέσα από το παιχνίδι και το μυστήριο.

Σειρά έχει το διάλειμμα για νόστιμα σνακ με «γεύση» Halloween! Παίρνουμε δύναμη κι ενέργεια για ένα… φοβερό και τρομερό εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας. Με έμπνευση τις ιστορίες τρόμου, τα παιδιά εκφράζονται δημιουργικά μέσα από κατασκευές, δίνουν ζωή και φως στις δικές τους κολοκύθες με ανακυκλώσιμα αλλά και τα πιο παράξενα υλικά!

H βραδιά τελειώνει με μουσική και χορό! Αν η κοιλιά ήταν ένα κρουστό όργανο, τι ήχο θα έκανε; Τι ρυθμό μπορούν να δημιουργήσουν τα δάκτυλά μας; Τα παιδιά με τις οικογένειές τους φτιάχνουν παράξενους ήχους και τρομακτικά μουσικά μοτίβα με όλα τα μέρη του σώματός τους, συντονίζονται ρυθμικά, επικοινωνούν καλύτερα και ανακαλύπτουν το μαγικό κόσμο της μουσικής του σώματος!

Είσαι έτοιμη/ος για την πιο συναρπαστική νύχτα στο μουσείο;

Μία διαδραστική μουσικοχορευτική ξενάγηση για σχολεία και οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών σε οχτώ εμβληματικούς χώρους πολιτισμού της Αθήνας

Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021

Ελεύθερη συμμετοχή– Με κράτηση θέσης

 

Τι συμβαίνει όταν ο χορός και η μουσική εισβάλλουν στο μουσείο; Τι θα γινόταν αν τα εκθέματα αποφάσιζαν να αλλάξουν θέση; Τι θα έλεγε ένα άγαλμα αν μπορούσε να μιλήσει και τι μουσική θα επέλεγε να χορέψει κανείς δίπλα από έναν πίνακα ζωγραφικής; Μπορεί το μουσείο να γίνει χώρος εξερεύνησης, παιχνιδιού και δημιουργίας και, αν ναι, πώς;

Ο Δήμος Αθηναίων προσκαλεί τα παιδιά 6-12 ετών να ανακαλύψουν «Το μουσείο αλλιώς» μέσα από μία συναρπαστική διαδραστική ξενάγηση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με ελεύθερη συμμετοχήαπό τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2021, στους πολιτιστικούς χώρους και τα μουσεία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης. Η δράση που συν-διοργανώνουνη ομάδα Α(r)CT και το Εργαστήριο παραστατικών τεχνών Artfygio, υπό την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τριετούς σχεδίου του Δήμου Αθηναίων για τον πολιτισμό Culture is Athens.

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα