ΔΡΑΣΕΙΣ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΒΜΦ

Μικροί και μεγάλοι ανακαλύπτουν ξανά τη βιομηχανική ιστορία της πόλης μέσα από συναρπαστικές δράσεις

Έπειτα από τρεις μήνες αδιάλειπτης επικοινωνίας με το κοινό μέσω του ψηφιακού χώρου, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στις 16 Ιουνίου 2020, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν ξανά το μοναδικής αισθητικής βιομηχανικό μνημείο και τη νεότερη ιστορία της πόλης που ξεδιπλώνεται σε κάθε γωνιά του. Με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τη βιομηχανική μας κληρονομιά και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημιουργική μάθηση όλων, μικρών και μεγάλων, η ομάδα του μουσείου έχει επιμεληθεί ένα συναρπαστικό πρόγραμμα για όλη την οικογένεια που συνδυάζει την επίσκεψη στο μουσείο με γνώση και ψυχαγωγία!

Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι ξεκινά στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου! Ετοιμαστείτε να το  ανακαλύψετε!

Αναλυτικά οι δράσεις:

Μια βόλτα στο μουσείο! (με σακίδιο)
Διαδραστική διαδρομή στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου για οικογένειες με παιδιά 4-6 ετών και 7-11 ετών καθώς και για ενήλικες που θέλουν να γίνουν και πάλι παιδιά

Πάρε το κίτρινο σακίδιο και ανακάλυψε μόνος σου (!) το παλιό εργοστάσιο, που έδινε φως και ενέργεια σε όλη την Αθήνα για περισσότερο από 130 χρόνια...  

Κάθε μέρα, μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη βόλτα τους στο μουσείο, στους δικούς τους χρόνους και με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες, να ανακαλύψουν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, κρυμμένα μηχανήματα και σπάνιες εφευρέσεις, να ακονίσουν τη μνήμη και τη φαντασία τους αλλά να παίξουν και να ζωγραφίσουν! Το διαδραστικό κίτρινο σακίδιο, ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων, απευθύνεται σε δύο διαφορετικά ηλικιακά κοινά. Το πρώτο σε οικογένειες με παιδιά 4-6 ετών και το δεύτερο σε οικογένειες με παιδιά 7-11 ετών. Ο επισκέπτης μπορεί να δανειστεί το διαδραστικό σακίδιο από το Πωλητήριο του μουσείου -αφήνοντας εκεί την ταυτότητά του- και να το επιστρέψει πάλι εκεί αφού ολοκληρώσει τη διαδρομή του στο μουσείο.

Το σακίδιο για τις μικρότερες ηλικίες (4-6 ετών) εστιάζει στην ανακάλυψη της πληροφορίας μέσα από τις αισθήσεις και τη διάδραση, ακολουθώντας την αισθητηριακή διαδρομή του μουσείου και τα κίτρινα κουτιά. Μέσα στο σακίδιο θα βρεις:

 • οδηγίες για το πως θα αξιοποιήσεις το κίτρινο σακίδιο
 • έναν χάρτη που σου δείχνει πού βρίσκονται τα κίτρινα κουτιά του παλιού εργοστασίου αλλά και πώς να τα χρησιμοποιήσεις!
 • αυτοκόλλητα για να τα κολλήσεις επάνω στο χάρτη
 • memory game με μηχανήματα από τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου
 • κάρτες ζωγραφικής
 • ξυλομπογιές για να βάλεις τα δικά σου χρώματα στο παλιό εργοστάσιο

* Οι επισκέπτες τα παίρνουν μαζί τους φεύγοντας τον χάρτη με τα αυτοκόλλητα και τις κάρτες ζωγραφικής, ενώ τα υπόλοιπα τα επιστρέφουν.

Το σακίδιο για τις μεγαλύτερες ηλικίες (7-11 ετών), εστιάζει στις εφευρέσεις που κρύβονται μέσα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου! Μέσα στο σακίδιο θα βρεις:

 • οδηγίες για το πως θα αξιοποιήσεις το κίτρινο σακίδιο
 • έναν χάρτη που σε οδηγεί που σου δείχνει τις σημαντικότερες εφευρέσεις του εργοστασίου, τους εφευρέτες καθώς και τις χώρες προέλευσής τους
 • αυτοκόλλητα για να κολλήσεις στο χάρτη σου
 • ένα πάζλ με μία μοναδική εφεύρεση του εργοστασίου!
 • ένα επιτραπέζιο όπου οι παίκτες βοηθούν το φωταέριο να φτάσει από το εργοστάσιο στα σπίτια της πόλης, ανακαλύπτοντας και τις οικιακές του χρήσεις!
 • πιόνια
 • ζάρια

*Οι επισκέπτες τα παίρνουν μαζί τους φεύγοντας τον χάρτη με τα αυτοκόλλητα, ενώ τα υπόλοιπα τα επιστρέφουν.

Πληροφορίες
Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 4-6 ετών και 7-11 ετών
Είσοδος στο μουσείο: 1 ευρώ
Κόστος χρήσης σακιδίου: 3€
Ώρες λειτουργίας μουσείου:
Τρι-Τε-Πα-Σα: 10.00-18.00 (Τελευταία είσοδος: 17.00)
Πε-Κυ: 10.00-21.00 (Τελευταία είσοδος: 20.00)

Μία  βόλτα στο μουσείο

Δωρεάν ξενάγηση στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 9 ετών

Κάθε Τετάρτη του Ιουνίου, ξεκινώντας από τις 17 Ιουνίου, οι άνθρωποι του μουσείου μας υποδέχονται στους  χώρους της Τεχνόπολης και μαζί κάνουμε μία περιήγηση στο πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Μέσα από την ξενάγηση ανακαλύπτουμε την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου, τη γραμμή παραγωγής, τα κτίρια και τη βιομηχανική αρχιτεκτονική  του 19ου αιώνα αλλά και την ιστορία του Γκαζοχωρίου, της γειτονιάς γύρω από το εργοστάσιο φωταερίου. Ταυτόχρονα, εξοικειωνόμαστε με έννοιες όπως βιομηχανική κληρονομιά κι αρχαιολογία.

Πληροφορίες
Απευθύνεται σε ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 9 ετών
Πότε: Τετάρτες 17 και 24 Ιουνίου στις 18.00, 18.40
Είσοδος ελεύθερη
Meeting point: Κεντρική Καμινάδα

Για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Απαραίτητες οι κρατήσεις.

Στην Αυλή του Εργοστασίου
Υπαίθρια εικαστικά εργαστήρια για οικογένειες με παιδιά 3-9 ετών

Στα πρωτότυπα εικαστικά εργαστήρια, οι μικροί μας φίλοι θα απασχοληθούν δημιουργικά, θα έρθουν σε επαφή με την τέχνη πέρα από το πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και θα πειραματιστούν με μικτές τεχνικές, υλικά και νέους τρόπους έκφρασης.

Αναλυτικά οι θεματικές:

16 Ιουνίου: Κάνουμε βουτιά στο έργο του David Hockney! Παίρνουμε χρώματα και ανακυκλώσιμα υλικά, και αξιοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, ζωγραφίζουμε το νερό (ή με αυτό!) και κάνουμε τα πιο θεαματικά σπλας στα δικά μας μοναδικά έργα!

18 Ιουνίου: Με ποπ διάθεση ανακαλύπτουμε τον Roy Lichtenstein!

Με αφορμή τα έργα του πρωτοπόρου καλλιτέχνη, παίρνουμε έντονα χρώματα και  στάμπες και φτιάχνουμε τα πιο πολύχρωμα ηλιοβασιλέματα και εικονογραφούμε τις δικές μας ιστορίες, σε ποπ ύφος!

23 Ιουνίου: Ταξιδεύουμε στο Μεξικό παρέα με την Georgia O' Keeffe!

Ανακαλύπτουμε τα μαγικά άνθη και τοπία της διάσημης Αμερικανίδας ζωγράφου και τα αναδιπλώνουμε στο χαρτί μας!

25 Ιουνίου: Παιχνίδια φωτός και σκιάς στο έργο της Cornelia Parker!

Αντικείμενα που αιωρούνται και διαφάνειες μας βοηθούν να «δούμε» μέσα από τις σκιές αλλά και να τις ζωγραφίσουμε με μοναδικούς τρόπους!

Πληροφορίες
Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 3-9 ετών
Πότε: 16, 18, 23, 25 Ιουνίου
Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ
Ώρες διεξαγωγής: 18:00, 18:30, 19:00
Meeting point: Industrial Gas Museum Shop

Για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Απαραίτητες οι κρατήσεις. Τα παιδιά 3 ως 7 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Μικροί κηπουροί με πινέλα

Υπαίθριο εργαστήρι ζωγραφικής για οικογένειες με παιδιά από 3-9 ετών

Συνδυάζεται άραγε η ζωγραφική με την κηπουρική; Μπορεί ένα παλιό εργοστάσιο φωταερίου να εμπνεύσει ένα παιδί; Πώς φροντίζουμε ένα λουλούδι;

Το αγαπημένο εργαστήριο μικρών και μεγάλων επιστρέφει την Κυριακή 21 Ιουνίου! Τα παιδιά εμπνέονται από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, παίρνουν τα πινέλα τους και ζωγραφίζουν μικρές κεραμικές γλάστρες. Στη συνέχεια, γίνονται «μικροί κηπουροί» φυτεύουν στα γλαστράκια τους πολύχρωμα λουλούδια ενώ μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.

Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο εργαστήρι: διάθεση, φαντασία και κατάλληλα ρούχα. «Μικροί κηπουροί με πινέλα» της Αθήνας ετοιμαστείτε να λερωθούμε!

Πληροφορίες
Απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 3-9 ετών
Πότε: Κυριακή 21 Ιουνίου στις 11.00, 11.30, 12.00
Κόστος: 7 ευρώ/ παιδί
Meeting point: Industrial Gas Museum Shop

Για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Απαραίτητες οι κρατήσεις. Τα παιδιά 3 ως 7 ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από τους γονείς τους.

Θεατρικές Αφηγήσεις από έναν Γκαζιέρη
Θεατρικό δρώμενο για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 9 ετών

Τι είναι ο φανοκόρος; Ήταν εύκολη η δουλειά στους φούρνους; Πώς δουλεύει μία σέσουλα; Το καυσαέριο θεραπεύει τα βρογχικά;

Τις Κυριακές 21 και 28 Ιουνίου, ένας γκαζιέρης περιμένει τους επισκέπτες μέσα στην καρδιά του εργοστασίου, στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων! Ταξιδεύουμε μέσα στη χρονοκάψουλα, φτυαρίζουμε μαζί του τον λιθάνθρακα, σημειώνουμε το ποινολόγιο, τον συντροφεύουμε στο κολατσιό του και γινόμαστε κομμάτι της ιστορίας ενός από τα πιο σημαντικά βιομηχανικά μνημεία της Αθήνας.

Ο Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, ηθοποιός-ερμηνευτής υπό την επιμέλεια του Χρήστου Χριστόπουλου από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», μεταμορφώνεται σε εργάτη και μας παρουσιάζει, μέσα από τις δικές του εμπειρίες, την ιστορία και τη λειτουργία του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής και όχι μόνο…

Σας περιμένουμε λοιπόν για να γίνουμε μέρος ενός θεατρικού παιχνιδιού και να ζήσουμε μία ξεχωριστή εμπειρία!

*Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι». Το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» της συγγραφέως Αδαμαντίας Ξηρίδου, βραβευμένο με έπαινο ιστορικής/μουσειακής προσέγγισης στον διαγωνισμό «Το Θέατρο στο ΒΜΦ» το 2014, αλλά και προφορικές μαρτυρίες εργαζομένων στο εργοστάσιο και κατοίκων της περιοχής του Γκαζοχωρίου.

Πληροφορίες
Απευθύνεται σε για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 9 ετών
Πότε: Κυριακές 21 και 28 Ιουνίου, στις 12.00-13.00 & 13.00-14.00
Συνολική διάρκεια: 60 λεπτά
Είσοδος στο μουσείο: 1 ευρώ
Meeting point: Κτίριο Παλαιοί Φούρνοι

Για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Απαραίτητες οι κρατήσεις.

**Το θεατρικό δρώμενο πραγματοποιείται δύο φορές σε συνδυασμό με μία σύντομη ξενάγηση στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.

Summer Camp στην Τεχνόπολη
Τρεις συναρπαστικές εβδομάδες με απίθανες δραστηριότητες για παιδιά 7-11 ετών

Το 7ο Summer Camp έρχεται στην Τεχνόπολη από τις 29 Ιουνίου έως τις 17 Ιουλίου  για να προσφέρει στα παιδιά, από 7-11 ετών μια σειρά από συναρπαστικές δραστηριότητες που θα τους μείνουν αξέχαστες, όπως ομαδικά παιχνίδια, εικαστικά εργαστήρια, κατασκευές, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών αλλά και ένα ολοκαίνουριο escape room! Το Summer Camp 2020 περιλαμβάνει τρεις περιόδους, με τρεις διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα (τέχνη, τεχνολογία, περιβάλλον). Αναλυτικά για τη δράση εδώ.

Πληροφορίες
Απευθύνεται σε παιδιά 7-11 ετών
Πότε: 29 Ιουνίου-17 Ιουλίου, από τις 08.00 έως τις 16.00
Κόστος: 110 ευρώ/εβδομάδα  ή 125/βδομάδα με το πλήρες πακέτο σίτισης (Ρωτήστε για τα πακέτα εκπτώσεων για αδερφάκια ή/και στην περίπτωση που επιλέξετε και τις 3 εβδομάδες)

Για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Απαραίτητες οι κρατήσεις.

***Οι κρατήσεις γίνονται τηλεφωνικά, κάθε μέρα από τις 11.00-17.00 στο τηλ. επικοινωνίας: 213-0109325

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ξενάγηση μετά μουσικής στο ΒΜΦ

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα