ΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΜΦ

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου παρουσιάζει δύο νέες συναρπαστικές ξεναγήσεις που προσκαλούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που έδωσε φως και ενέργεια στην πρωτεύουσα για περίπου 130 χρόνια. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ένα σπάνιο βιομηχανικό και αρχιτεκτονικό μνημείο που άφησε το αποτύπωμά του στη γειτονιά του Γκαζιού και σε ολόκληρη την πόλη.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022, ο Γιάννης Στογιαννίδης, επίκουρος καθηγητής ιστορίας του Παν/μίου Δυτικής Αττικής, θα ρίξει "Φως… στις βιομηχανίες και τις βιομηχανικές συνοικίες" μέσα από μία ξενάγηση με θέμα τη βιομηχανική κληρονομιά και την κοινωνική ιστορία.

Με αφορμή το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας και την ιστορία της γειτονιάς του Γκαζοχωρίου, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν πώς επηρεάστηκαν οι γειτονιές και ποιες ήταν οι συνθήκες διαβίωσης σε αυτές τις περιοχές. Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν ιστορίες σχετικές με τη δημόσια υγεία, τις συνθήκες κατοίκησης και τον τρόπο που αντιδρούσε η κοινωνία της εποχής σε αυτά τα προβλήματα.

Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Φεβρουαρίου 2022, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν «Ποιος κρατάει το φανάρι» μέσα από μια πρωτότυπη θεατρική διαδρομή και «ξεναγό» τον ηθοποιό-ερμηνευτή Χρίστο Χριστόπουλο.

Τι ονειρεύεται ο Γάλλος επιχειρηματίας του εργοστασίου φωταερίου; Ποιες ήταν οι συνθήκες εργασίας για τους εργάτες παραγωγής; Αλήθεια, δούλευαν στο εργοστάσιο γυναίκες; Ο γιατρός γιατί ήταν τόσο απαραίτητος; Ποια ήταν η καθιερωμένη διαδρομή ενός φανοκόρου;

Μέσα από μία ευρηματική θεατρική ξενάγηση, το εργοστάσιο φωταερίου παίρνει ξανά ζωή! Ο Χρίστος Χριστόπουλος μεταμορφώνεται σε επιχειρηματία, σε εργάτη παραγωγής, σε φανοκόρο και σε διάφορες άλλες ειδικότητες εργαζομένων του εργοστασίου, όταν αυτό λειτουργούσε, ταξιδεύοντας τους συμμετέχοντες στον χρόνο. Μαζί του, ακολουθούν τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και ανακαλύπτουν την ιστορία του παλιού εργοστασίου με διαδραστικό τρόπο, ζωντανεύοντας τις μνήμες των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το εργοστάσιο και την περιοχή.

Η θεατρική περφόρμανς είναι σχεδιασμένη σύμφωνα με τις τεχνικές του museum theater και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι».

Πληροφορίες:
Θεματική ξενάγηση «Φως… στις βιομηχανίες»
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, 18.30 (Διάρκεια: 70΄)
Meetingpoint: Κεντρική Καμινάδα
Κόστος: 8 € / άτομο

Θεατρική ξενάγηση «Ποιος κρατάει το φανάρι»
Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Φεβρουαρίου, 17.30 &19.00 (Διάρκεια: 60΄)
Meetingpoint: Κεντρική Καμινάδα
Κόστος: 10€ / άτομο
Κατάλληλο και για παιδιά άνω των 12 ετών.

*Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 213-0109325 (Δευτέρα-Παρασκευή, 11:00-16.00)
**Οι ενήλικες συμμετέχοντες πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (3 μηνών). Τα παιδιά, 12-17 ετών εναλλακτικά, μπορούν συμμετέχουν με βεβαίωση αρνητικού selftest.

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα