ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Ανακοινωσεις

Athens Science Festival 2022

«Κόσμοι του Αύριο» | “Worlds of Tomorrow”

Παρασκευή 21 – Κυριακή 23 Οκτωβρίου
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πρόγραμμα – Highlights

Τι κοινό έχουν τα κόμιξ με την επιστήμη και την τεχνολογία; Πώς μπορεί η επιστήμη να κάνει τη γη ένα καλύτερο μέρος να ζεις; Μπορεί ένα μικροσκόπιο να παίξει μουσική; Όλες οι απαντήσεις έρχονται στη μεγάλη γιορτή της επιστήμης: το Athens Science Festival 2022!

 

Η μεγάλη ώρα πλησιάζει! Από την Παρασκευή 21 έως την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Athens Science Festival στην Τεχνόπολη με ένα πλούσιο πρόγραμμα που εξερευνά τους «Κόσμους του Αύριο» μέσα από την τέχνη, τη διάδραση και το παιχνίδιΜικροί και μεγάλοι έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν όλες τις εξελίξεις στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία μέσα από διαδραστικά εκθέματασυναρπαστικά εργαστήριαεντυπωσιακά πειράματα επίδειξηςβιωματικές δράσειςομιλίες από κορυφαίους ομιλητές από όλο τον κόσμο και πολλές εκπλήξεις που θα λάβουν χώρα στους χώρους της Τεχνόπολης από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Στο ASF 2022 συμμετέχουν ενεργά με ξεχωριστές δράσεις τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ελλάδας, όπως το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Ε.ΚΕ.Β.Ε. «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», το ΕΚ Αθηνά, το ΙΙΒΕΑΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Το «παρών» δίνουν επίσης, για άλλη μια χρονιά, πλήθος εκπαιδευτικών οργανισμών, εταιρειών, ιδρυμάτων και μουσείων, με ειδικά σχεδιασμένα δρώμενα για όλες τις ηλικίες.

 

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Βραβείο

Σε κλίμα χαράς και παρουσία πλήθους κόσμου, παρουσιάστηκαν την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με φυσικό σκηνικό το κτίριο των Παλαιών Φούρνων, οι τρεις παραστάσεις που βασίστηκαν στα θεατρικά έργα που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό συγγραφής «Θέατρο στο Μουσείο - Ιστορίες Μετακίνησης», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Culture is Athens/ Πολιτισμός είναι η Αθήνα. Τα έργα είχαν ως έμπνευση το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και περιστρέφονταν γύρω από τις έννοιες της μετακίνησης και της προσφυγιάς, με κεντρικό άξονα την πόλη της Αθήνας.

Νικητής της βραδιάς, έπειτα από ψηφοφορία κοινού και κριτικής επιτροπής, αναδείχθηκε το έργο «Ο Μπεχτσής/ Ο Νυχτοφύλακας», ένα έργο για τη φιλία, σε συγγραφή Κώστα Λάκη και σκηνοθεσία Λίλης Σακκά (θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας). Με έμπνευση τη Μικρασιατική Καταστροφή και σημείο εκκίνησης το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το έργο μάς ταξίδεψε πίσω στο παρελθόν, όταν το εργοστάσιο φωταερίου λειτουργούσε και αποτέλεσε το κρησφύγετο δύο προσφύγων από τη Σμύρνη! Οι περιπέτειες των δύο φίλων ξεδιπλώθηκαν με χιούμορ και συγκίνηση από τους ταλαντούχους ηθοποιούς Κοσμά Μαρκή και Σπύρο Παπαδιώτη (θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας), αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Μείνετε συντονισμένοι για τη συνέχεια της δράσης «Θέατρο στο Μουσείο», καθώς ακολουθούν οι θεατρικές παραστάσεις στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων και στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων.

Διαγωνισμός συγγραφής & παράστασης θεατρικού έργου στο πλαίσιο του Culture Ιs Athens

Open Call για καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες

Υποβολή θεατρικών έως 15 Ιουνίου 2022

 

Τι σχέση έχει το μουσείο με το θέατρο; Μπορεί μια μουσειακή αίθουσα να μεταμορφωθεί σε θεατρική σκηνή και ένα θεατρικό κείμενο να ερμηνεύσει τη συλλογή ενός μουσείου; Τι είναι το μουσειακό θέατρο και ποιες ιστορίες μετακίνησης μπορεί να αναδείξει;

Ο Δήμος Αθηναίων κάνει ανοιχτό κάλεσμα σε ενήλικους καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες για τη συγγραφή και παράσταση θεατρικών κειμένων με θέμα «Ιστορίες Μετακίνησης» εμπνευσμένες από τις συλλογές και την ιστορία επιλεγμένων πολιτιστικών χώρων του Δήμου. Η δράση «Θέατρο στο Μουσείο» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος για τον πολιτισμό Culture Is Athens από τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης καθώς και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» και η Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων του ΟΠΑΝΔΑ θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή θεατρικών έργων καθώς και το φυσικό σκηνικό για την παράσταση αυτών. 

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με προτεραιότητα την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων, εφαρμόζει όλες τις επίσημες υγειονομικές οδηγίες των ειδικών σε όλους τους χώρους, διασφαλίζοντας την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΒΜΦ προσκαλεί μικρούς και μεγάλους (οικογένειες με παιδιά, σχολικές ομάδες, ενήλικες κ.ά.) να ανακαλύψουν ένα βιομηχανικό μνημείο, πρωτίστως, με ασφάλεια.

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα