Παλαιοι Φουρνοι

 Φούρνοι: η «γέννηση» του φωταερίου

 

Το φωταέριο παράγεται μέσα στους φούρνους ή αποστακτικά κέρατα (κορνούτα) από την απόσταξη του λιθάνθρακα. Ο λιθάνθρακας, μοιάζει με μία μικρή, μαύρη πέτρα και θερμαίνεται για 5 ώρες, χωρίς οξυγόνο,  μέσα στους φούρνους στους 1000 C, αφού πρώτα τα κορνούτα κλείσουν με καπάκια. Έτσι αεριοποιούνται κάποια στοιχεία που αποτελούν το φωταέριο, το οποίο ανεβαίνει από τους κάθετους σωλήνες για να γεμίσει τους μεγάλους αγωγούς που βρίσκονται στο πάνω μέρος των φούρνων.
 
  

 
 

 

«Παγίδες» φωταερίου 

 

 Το φωταέριο που παράγεται, ανεβαίνει από τους κάθετους σωλήνες στους μεγάλους αγωγούς που βρίσκονται στο πάνω μέρος των φούρνων. Οι αγωγοί αυτοί,  που ονομάζονται παγίδες είναι ως τη μέση γεμάτοι νερό. Το νερό «παγιδεύει» το φωταέριο και το εμποδίζει να γυρίσει πίσω στους φούρνους. Το αέριο περνά μέσα από το νερό κι από εκεί προωθείται στα επόμενα στάδια της επεξεργασίας του. Παράλληλα, το νερό κατακρατεί ένα μικρό ποσοστό πίσσας στο κάτω μέρος της δεξαμενής. 
 
 

 
 

 

Απορροφητήρας (αντλία απορρόφησης)

 

 
Το φωταέριο διανύει πολλά μέτρα μέσα από αγωγούς για να φτάσει στις εγκαταστάσεις καθαρισμού, μέτρησης και αποθήκευσης. Για να ξεπεράσει τις αντιστάσεις ροής που μπορεί να δημιουργηθούν στη διαδρομή του χρειάζεται μία υπερπίεση. Την πίεση αυτή την παίρνει από τους απορροφητήρες που ρουφάνε το φωταέριο από τον κεντρικό αγωγό και στη συνέχεια το πιέζουν να κινηθεί προς τα εμπρός στα επόμενα στάδια επεξεργασίας του. Οι απορροφητήρες κινούνται χάρη στις ατμομηχανές (με ιμάντες και τροχαλίες) που τροφοδοτούνται με ατμό από τους ατμολέβητες Babcock & Wilcox.
 

 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Καθαρτηρια »

Δείτε ακόμα

DIY ART LAB

Ετοιμαστείτε να ανακαλύψετε το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από τις πιο ευφάνταστες κατασκευές! Ακολουθώντας τις οδηγίες των σύντομων και διασκεδαστικών βίντεο του DIY Art Lab και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που...

Περισσότερα

ΕΝΑΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΤΡΥΠΩΣΕ ΣΤΟ ΓΚΑΖΙ!

Η πρωτότυπη και διαδραστική ξενάγηση Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι, βασισμένη στις αρχές του museum theater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! Ακολουθούμε...

Περισσότερα