Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη: «Σσσς… Άκου τα κτίρια!»

24 Σεπτεμβρίου, 2023 | 11:00 - 13:00

Ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι που έμειναν στη γειτονιά του Γκαζοχωρίου; Πώς να ήταν οι συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή όταν το παλιό εργοστάσιο φωταερίου λειτουργούσε; Πού βρίσκονταν τα μέγαρα των βιομηχάνων της εποχής και ποια τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους;

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γιάννη Στογιαννίδη και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Monumenta, διοργανώνει τέσσερις βιομηχανικούς περιπάτους με δύο ξεχωριστές θεματικές, προσκαλώντας ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 12 ετών να ανακαλύψουν τη βιομηχανική ιστορία της πόλης με συναρπαστικό τρόπο.

Με έμπνευση το παλιό εργοστάσιο φωταερίου, οι βιομηχανικές διαδρομές υπόσχονται να ταξιδέψουν τους συμμετέχοντες στον χρόνο και στον αστικό ιστό της Αθήνας, φέρνοντάς τους σε επαφή με τη σύγχρονη ιστορία και αρχιτεκτονική, τη βιομηχανική κληρονομιά και την αξιοποίηση των βιομηχανικών μνημείων στην καρδιά της πόλης.

Δεύτερη Βιομηχανική Διαδρομή: «Σσσς… Άκου τα κτίρια!»

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, από τις 11.00 και για περίπου δύο ώρες, θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με τη MONUMENTA, μια βιωματική περιήγηση στις οδούς Βασιλίσσης Σοφίας και Πανεπιστημίου, εστιάζοντας στα κτίρια που κάποτε αποτέλεσαν οικίες επιχειρηματιών του 19ου και 20ου αιώνα. Περπάτημα, παρατήρηση, φωτογράφιση, συζήτηση, είναι τα εργαλεία με τα οποία οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τα κτίρια και τις ιστορίες που αυτά κρύβουν, ενώ θα «γνωρίσουν» για λίγο τους ανθρώπους που τα κατοίκησαν.

Η περιήγηση περιλαμβάνει στάσεις σε πρώην οικίες που έζησαν οικογένειες επιχειρηματιών στην παλιά πόλη της Αθήνας, όπως τα μέγαρα του Κωνσταντινοπολίτη τραπεζίτη Ανδρέα Συγγρού, του Βρετανού επιχειρηματία Κάρολου Μέρλιν, του Ιταλού Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη. Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν την ιστορία των οικογενειών αυτών, θα ταξιδέψουν στον χρόνο και θα γνωρίσουν την ιστορία των βιομηχανιών και των επιχειρήσεων με τις οποίες συνέδεσαν με τη ζωή τους, αλλά και πώς αυτές επηρέασαν τη σύγχρονη οικονομική και βιομηχανική ιστορία της πόλης και της χώρας. Ακόμη, μέσα από τον βιομηχανικό περίπατο, μικροί και μεγάλοι θα εξοικειωθούν με την αστική αρχιτεκτονική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα, την εξέλιξή της στον χρόνο, ενώ παράλληλα θα ανακαλύψουν το έργο σπουδαίων αρχιτεκτόνων που σχεδίασαν τα μοναδικά μέγαρα των επιχειρηματιών.

 

Πληροφορίες

Συμμετοχή: Η συμμετοχή στις απογευματινές ξεναγήσεις είναι δωρεάν.
Σημείο συνάντησης: Μετρό Σταθμός «Ευαγγελισμός» (Έξοδος: Βασιλίσσης Σοφίας, Οδός Ριζάρη)
Συμμετοχή: Δωρεάν με κράτηση θέσης στο more.com

Οι επετειακές δράσεις στο πλαίσιο των «10 χρόνων ΒΜΦ» πραγματοποιούνται με Μεγάλο Χορηγό το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
24 Σεπτεμβρίου, 2023
Ώρα:
11:00 - 13:00
Κατηγορίες Εκδήλωση:
,

Διοργανωτής

Μετάβαση στο περιεχόμενο