Για Εμάς

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ιδρύθηκε το 2013 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να αναδείξει την ιστορία του παλιού εργοστασίου φωταερίου που παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια.

Είναι ένα σύγχρονο μουσείο, ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει υλικά και άυλα τεκμήρια του παλαιού εργοστασίου φωταερίου, ενός σπάνιου για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βιομηχανικού μνημείου.

Η συλλογή του περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό συσκευών που σχετίζονται με την παραγωγή φωταερίου, εργαλεία, μηχανήματα και εξοπλισμό, τεκμήρια από το ίδιο το εργοστάσιο καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Νέες τεχνολογίες, 3D προβολές, διαδραστικές εφαρμογές σε συνδυασμό με ιστορικά τεκμήρια και μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό εμπλουτίζουν τη μουσειακή εμπειρία.

Όραμά μας είναι να αποτελέσει η βιομηχανική κληρονομιά της πόλης πηγή έμπνευσης, γνώσης, δημιουργίας και ενεργού συμμετοχής για όλους. Τα βιομηχανικά μνημεία μπορούν να αποτελούν χώρους διαλόγου, ζωντανών δράσεων και επικοινωνίας, να προωθούν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση και το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

Αποστολή μας είναι η διαφύλαξη, ερμηνεία και ανάδειξη του παλιού εργοστασίου φωταερίου αλλά και η εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα βιομηχανικής ιστορίας και νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, οικογένειες, μεμονωμένους επισκέπτες και ειδικές ομάδες κοινού, κοινωνικές και καλλιτεχνικές δράσεις, θεματικές και διαδραστικές ξεναγήσεις, θεατρικούς διαγωνισμούς, περιοδικές εκθέσεις, συνέδρια και ημερίδες, workshops, late-night events και μια σειρά από πρωτότυπες δράσεις για όλους με έμπνευση τη βιομηχανική κληρονομιά.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, η μουσειολογική ομάδα και ο τομέας εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΒΜΦ, λόγω της εμπειρίας που έχουν αποκτήσει στη διοργάνωση και υλοποίηση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και διαχείρισης συλλογών, αναλαμβάνουν έργα που εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημαντικά έργα των τελευταίων χρόνων είναι:
  • Η διαχείριση του εκπαιδευτικού Προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία»

  • Η διαχείριση της συλλογής «Μαρία Κάλλας» και η υλοποίηση του Μουσείου Μαρίας Κάλλας του Δήμου Αθηναίων

  • Η έρευνα και μουσειολογική μελέτη για τη μόνιμη έκθεση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Μετάβαση στο περιεχόμενο