10 ΧΡΟΝΙΑ ΒΜΦ

2013-2023: Μια διαδρομή γεμάτη «φως»

Το 2023, το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου συμπλήρωσε τα 10 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης, έχοντας υποδεχθεί περισσότερους από 150.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών.

Με αφορμή τα «10 χρόνια ΒΜΦ», η ομάδα του Μουσείου σχεδίασε μια σειρά από επετειακές δράσεις που πλαισίωσαν ιδανικά το σταθερό πρόγραμμά του, καθώς και μια σειρά από ενέργειες ανανέωσης της μουσειακής έκθεσης που προσκαλούν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν εκ νέου το Μουσείο.

Το επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων εγκαινίασε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα “Gas-working together: New perspectives” το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023 στην Τεχνόπολη, θέτοντας στο επίκεντρο την επανάχρηση της βιομηχανικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Διακεκριμένοι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες και εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων από εφτά ευρωπαϊκές χώρες διερεύνησαν το πώς οι εγκαταστάσεις φωταερίου μπορούν να αποτελέσουν οργανικά κομμάτια του αστικού ιστού και μοχλοί ανάπτυξης των πόλεων μέσα από τη μετατροπή τους σε χώρους πολιτισμού και τεχνολογίας, παρουσιάζοντας μελέτες περιπτώσεων (case studies) μεταξύ των οποίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου που αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα επανάχρησης.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συν-διοργάνωση με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Βιομηχανικά Δελτία Απογραφής» (ΒΙΔΑ), υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH) και του Ελληνικού Τμήματος του ICOM Greece.

Παρακολουθείστε την ημερίδα ΕΔΩ.

Απογευματινές ξεναγήσεις ενηλίκων
Από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2023, το ενήλικο κοινό είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει εκ νέου το Μουσείο μέσα από οργανωμένες απογευματινές ξεναγήσεις με “early drink” και ελεύθερη συμμετοχή. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου φωταερίου, ήρθαν σε επαφή με τις μυρωδιές του, άκουσαν τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από ηχητικά τεκμήρια και άγγιξαν τα μηχανήματα που παραμένουν ακέραια στον χώρο.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν τις Πέμπτες 30 Μαρτίου, 6, 20 και 27 Απριλίου, 11, 18 και 25 Μαΐου, 5 και 19 Οκτωβρίου, 2 Νοεμβρίου στις 19:00.

Βιομηχανικές διαδρομές στην πόλη
Από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο 2023, σε συνεργασία με τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Γιάννη Στογιαννίδη και την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία MONUMENTA, το ΒΜΦ διοργάνωσε τέσσερις βιομηχανικούς περιπάτους με δύο θεματικές για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 12 ετών. Μέσα από τις βιομηχανικές διαδρομές, με έμπνευση το εργοστάσιο φωταερίου, οι συμμετέχοντες εξοικειώθηκαν με τη μοντέρνα αρχιτεκτονική, τη βιομηχανική κληρονομιά και την αξιοποίηση των βιομηχανικών μνημείων στην καρδιά της πόλης, ενώ ανακάλυψαν άγνωστες πτυχές και μυστικά της νεότερης ιστορίας της πόλης.

Οι βιομηχανικές διαδρομές πραγματοποιήθηκαν τις Κυριακές 23 Απριλίου, 21 Μαΐου, 24 Σεπτεμβρίου, 22 Οκτωβρίου.

 

2023: Μια χρονιά γιορτής

Συναυλία
Από τις επετειακές δράσεις για τον εορτασμό των 10 χρόνων ΒΜΦ, δεν θα μπορούσε να λείπει ένα μεγάλο πάρτι! Τα γενέθλια του Μουσείου γιορτάστηκαν μετά μουσικής το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, εγκαινιάζοντας το συναυλιακό καλοκαίρι στην Τεχνόπολη. Ο αγαπημένος καλλιτέχνης Vassilikos ανέβηκε στη σκηνή και παρουσίασε το νέο του project “The Grand Duet” που μοιράζεται με τον Γιώργο Τριανταφύλλου, μια ιδέα που γεννήθηκε πριν την καραντίνα και υλοποιήθηκε μετά από αυτή, με όλη την ενέργεια και το πάθος που ακολουθεί τον καιρό της απομόνωσης.


Οι δυο τους μας παρέσυραν σε μια ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία μέσα από αγαπημένα κομμάτια των Raining Pleasure, διασκευές σε εμβληματικά τραγούδια από το “Vintage” (2009), αλλά και αναφορές στο “Sunday Cloudy Sunday” (2013) με διασκευές του Βασίλη Τσιτσάνη που έφεραν τον δικό τους ανατρεπτικό χαρακτήρα στη συναυλία. Και βέβαια, απολαύσαμε το τελευταίο του άλμπουμ “Amazing Grey” (2019) που έχει τη δική του θέση στις εμφανίσεις του Vassilikos “The Grand Duet” δημιουργώντας pop ατμόσφαιρα με σκοτεινά υποστρώματα που μας μαγνήτισε.

Περισσότεροι από 150.000 επισκέπτες, εκατοντάδες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, συνεργασίες, διακρίσεις και εξωστρέφεια έχουν χαράξει μια σπουδαία δεκαετία και δίνουν την αφορμή για μια χρονιά γιορτής.

Διήμερο αφιερωμένο στα παιδιά: «Από το Γκάζι με αγάπη!»
Το επετειακό πρόγραμμα εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με ένα εορταστικό διήμερο αφιερωμένο στους μικρούς φίλους του Μουσείου και στο πιστό κοινό των οικογενειών που το επισκέπτονται από τη «γέννησή» του μέχρι σήμερα. Έτσι, το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Οκτωβρίου 2023, στη μεγάλη γιορτή με τίτλο «Από το Γκάζι με αγάπη!», οι μικροί επισκέπτες απόλαυσαν τα πιο αγαπημένα τους εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως εικαστικά εργαστήρια, εργαστήρια χορού και STEAM, θεατρικές παραστάσεις, performances αλλά και πολλές εκπλήξεις. Αγαπημένοι συνεργάτες του Μουσείου, καλλιτεχνικές ομάδες, ειδικοί στην εκπαιδευτική ρομποτική και έμπειροι παιδαγωγοί έδωσαν το «παρών» στο μοναδικό αυτό διήμερο που θα μας μείνει αξέχαστο!

Εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας “Athens IndustRy”
Το 2023 η μουσειακή διαδρομή εμπλουτίστηκε, εντάσσοντας στην τελευταία στάση, στο Νέο Υδαταέριο, την καινοτόμα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (AR) “Athens IndustRy” που έχει στόχο να προσφέρει ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης με διαδραστικό τρόπο. Στο ψηλότερο κτίριο της Τεχνόπολης που σήμερα λειτουργεί ως Παρατηρητήριο και προσφέρει θέα 360 μοίρες στην Αθήνα, οι επισκέπτες έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, γνωστές βιομηχανίες της Αθήνας που χρονολογούνται από τα μετεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τον 20ο αιώνα. Κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας τις οδηγίες που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο, ανακαλύπτουν εμβληματικά κτίρια της πόλης μέσα από τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, διαδραστικά στοιχεία και άγνωστες έως σήμερα πληροφορίες.

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από την εταιρεία Artfygio-Τεχνών το Καταφύγιο σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το Ερευνητικό Εργαστήριο Διαχείρισης της Πληροφορίας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και την εταιρεία vDimention. Τελείται υπό την αιγίδα και χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Ανανέωση μουσειακής έκθεσης
Μέσα στο 2023, στην έκθεση συμπεριλήφθηκαν δύο νέα αντικείμενα από τη συλλογή του και συγκεκριμένα δύο σφραγίδες της γαλλικής διοίκησης του εργοστασίου (1900-1937). Παράλληλα, το Μουσείο προχώρησε στην ψηφιοποίηση του βιβλίου των διαδρομών του φανοκόρου (1930), που προσφέρει πλέον τη δυνατότητα στον επισκέπτη να το «ξεφυλλίσει» ψηφιακά μέσα από ένα ολοκαίνουριο βίντεο. Ακόμη, μια σειρά από ηχητικά τεκμήρια με αναμνήσεις και φωνές εργαζομένων τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία του εργοστασίου, προσφέροντας μια πιο ζωντανή και «ανθρώπινη» εκδοχή της πληροφορίας. Τα ηχητικά τεκμήρια ενεργοποιούνται με αισθητήρα ξαφνιάζοντας τον επισκέπτη και αποτελούν νέο έκθεμα και ταυτόχρονα νέο ερμηνευτικό μέσο της έκθεσης.

Τέλος, η αγαπημένη σειρά videos «Ιστορίες Αντικειμένων» που δημιούργησε το Μουσείο κατά την περίοδο της πανδημίας, «μεταφέρθηκε» στον φυσικό χώρο. Μέσα από τη χρήση QR codes σε συγκεκριμένα σημεία, ο επισκέπτης ανακαλύπτει την ιστορία επιλεγμένων εκθεμάτων από τις αφηγήσεις των ανθρώπων και των συνεργατών του Μουσείου.

10 χρόνια ΒΜΦ σε αριθμούς

Στην πρώτη μας δεκαετία, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει:

10 εικαστικές και ιστορικές εκθέσεις, 10 διαφορετικές θεματικές ξεναγήσεις για μαθητές, οικογένειες, ενήλικες και ειδικές ομάδες κοινού (θεατρικές, οικογενειακές, διαδραστικές ξεναγήσεις για τυφλούς, άτομα με μειωμένη όραση ή/και άτομα με προβλήματα ακοής στη νοηματική γλώσσα, ξενάγηση μετά μουσικής, ξεναγήσεις στα αγγλικά κ.ά), 3 θεματικά late-night events για ενήλικες.

250 Σαββατοκύριακα με εικαστικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια, 30 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, 9 summer camps με διαφορετική θεματική κάθε χρονιά.

Από τον φθινόπωρο ως την άνοιξη, τουλάχιστον 200 μαθητές όλων των βαθμίδων μας επισκέπτονται κάθε μέρα, ενώ από το 2021 το ΒΜΦ «ταξιδεύει» στα σχολεία της Αττικής και της επαρχίας μέσα από μία εκπαιδευτική μουσειοβαλίτσα που περιλαμβάνει 4 διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά του Δημοτικού.

130 θεατρικά κείμενα έχουν γραφτεί με θέμα την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου και 21 έχουν παρασταθεί με φυσικό σκηνικό τα κτίρια και τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου.

Η πρώτη δεκαετία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου είναι μια διαδρομή γεμάτη πρωτότυπες μουσειακές πρακτικές και καινοτόμες δράσεις, ανεκτίμητες συνεργασίες, εξωστρέφεια, σημαντικές διακρίσεις, συγκινητικές στιγμές, εκατοντάδες πολιτιστικές  και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, αμέτρητα παιδικά χαμόγελα. Είναι μια διαδρομή γεμάτη «φως».

Η πρώτη δεκαετία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου ήταν μια διαδρομή γεμάτη πρωτότυπες μουσειακές πρακτικές και καινοτόμες δράσεις, ανεκτίμητες συνεργασίες, εξωστρέφεια, σημαντικές διακρίσεις, συγκινητικές στιγμές, εκατοντάδες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, χιλιάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, αμέτρητα παιδικά χαμόγελα. Ήταν μια διαδρομή γεμάτη «φως»!

10 χρόνια ΒΜΦ σε αριθμούς

Στην πρώτη μας δεκαετία, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιήσει:

10 εικαστικές και ιστορικές εκθέσεις, 10 διαφορετικές θεματικές ξεναγήσεις για μαθητές, οικογένειες, ενήλικες και ειδικές ομάδες κοινού (θεατρικές, οικογενειακές, διαδραστικές ξεναγήσεις για τυφλούς, άτομα με μειωμένη όραση ή/και άτομα με προβλήματα ακοής στη νοηματική γλώσσα, ξενάγηση μετά μουσικής, ξεναγήσεις στα αγγλικά κ.ά), 3 θεματικά late-night events για ενήλικες.

250 Σαββατοκύριακα με εικαστικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές δράσεις για όλη την οικογένεια, 30 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, 9 summer camps με διαφορετική θεματική κάθε χρονιά.

Από τον φθινόπωρο ως την άνοιξη, τουλάχιστον 200 μαθητές όλων των βαθμίδων μας επισκέπτονται κάθε μέρα, ενώ από το 2021 το ΒΜΦ «ταξιδεύει» στα σχολεία της Αττικής και της επαρχίας μέσα από μία εκπαιδευτική μουσειοβαλίτσα που περιλαμβάνει 4 διαφορετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά του Δημοτικού.

130 θεατρικά κείμενα έχουν γραφτεί με θέμα την ιστορία του εργοστασίου φωταερίου και 21 έχουν παρασταθεί με φυσικό σκηνικό τα κτίρια και τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου.

Οι επετειακές δράσεις στο πλαίσιο των «10 χρόνων ΒΜΦ» πραγματοποιήθηκαν με Μεγάλο Χορηγό το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Η ημερίδα “Gas–working together: New Perspectives” πραγματοποιήθηκε με Χορηγό Φιλοξενίας τα Brown Hotels.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΧΟΡΗΓΟΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο